KIL/Hemne: Dramaet over alle drama

«Den beste 2-divisjonskampen jeg har sett» sa journalisten fra Støtt Norsk Kvinnefotball, og han har visst sett ett par tusen kamper. Dramaet mot Frigg klarte faktisk å overgå de vanvittige dramaene mot Molde og Trondheims-Ørn2.

Mye sto på spill, «kåringen» av årets beste 2-divisjonslag i Norge (blant 68 lag), og retten til å møte Grand Bodø (nummer 8 i 1.divisjon) til to avgjørende kamper om opprykk til 1.divisjon lå i potten denne lørdagen inne i LSK-hallen.

Vi hadde forberedt oss godt, men en lang sesong som tærer på, gjorde at vi reiste til Østlandet med kun 14 spillere. Men 14 meget habile spillere. Vi visste også hva vi kunne vente oss fra dagens motstander Frigg, et solid og komplett lag, som spiller flott ballbesittende fotball. Etter kampen innrømmer vi glatt at Frigg var enda bedre enn vi trodde på forhånd.

Matchvinneren om det avgjørende øyeblikket: - "Jeg tenkte egentlig ikke så mye" - Avisa ST

Det skulle bli 120++ meget intensive minutter. Kampen var totalt sett jevn, men begge lagene hadde flere perioder i kampen hvor de dominerte. Uansett resultat, så kan man i etterkant si at laget som tapte hadde uflaks, og hadde fortjent bedre. At begge disse lagene hadde fortjent å spille på nivået over er det ingen som helst tvil om. Det var to meget rutinerte lag som møttes, hvor ofte i dagens kvinnefotball (se bort fra toppserien) finner man en kamp hvor kun to spillere (i startoppstillingene) er født etter årtusenskiftet? Det forekommer sjelden, kanskje i noen tilfeller i toppserien. Rutinen (og alderen) kom også til syne ved at det var høyt tempo, knalltøffe dueller, «taktiske» taklinger for å hindre overganger, og at lagene tok seg god tid på dødballer når det var behov for dette.

Første omgang åpnet med et lite overtak for oss de første 10-15 minuttene, så var det etter hvert Frigg som hadde en lengre periode hvor de «bosatte» seg på vår halvdel, mens det siste kvarteret er mer jevnt igjen. Ikke mange sjansene i denne omgangen, vi har de to største (begge ved Mari S), først når Maren kommer løs på venstresiden og får lagt ut 45 til Mari, men i kaoset foran mål så får Frigg til slutt kontroll på målstreken. Litt seinere blir Mari spilt flott gjennom skrått til høyre, er i ferd med å runde keeper, men Friggs gode keeper er med på notene og får kontroll over ballen. Friggs største mulighet kommer når ett innlegg fra høyre blir slått til en nesten umarkert spiller på bakre stolpe, men headingen fra 5 meter blir slått til corner av Trude.

Andre omgang starter litt som den første avslutter, ganske jevnt. Vi får noen muligheter på vår venstre side hvor MariL ett par ganger blir spilt fri mellom back og stopper, men ved begge tilfellene blir det litt for skrått når avslutningen skal komme. Litt seinere får vi vår største mulighet i andre omgang når Synne kommer løs på høyrekanten. Innlegget mot første stolpe er godt, men MariS, som er så god på slike innlegg, forstyrres litt for mye av Friggs midtstopper og keeper til at hun får avsluttet. Ballen fortsetter videre gjennom målgården til Frigg, men både Maren og Sara er centimetere for seint ute til å nå ballen. Siste halvdel av omgangen er den perioden av kampen at vi blir mest presset bakover. Vi begynner tydeligvis å bli slitne og blir en del løpende mellom, og vi er heldige at Frigg ikke scorer i denne perioden. Men det er lov å ha god keeper, og i tillegg et lag som har et voldsomt overlevelsesinstinkt og ofrer alt for at ballen ikke skal gå inn i vårt mål. Ved ett tilfelle spilles de gjennom i bakrom og kommer alene med Trude, men Trude rykker tidlig ut, og Friggs angriper må avslutte tidlig, og avslutningen går midt i kroppen på Trude, før vi kommer til og får avklart. Litt seinere er det kaos etter corner, vi får avklart i første omgang, men ballen kommer inn igjen, blir lobbet i tverrligger og ned på strek, før Trude uten dødsangst kaster seg over ballen og får kontroll. På neste corner til Frigg får vi nok en gang avklart, men ballen kommer inn i feltet igjen, og et påfølgende hardt skudd fra Frigg blir blokkert av Amalie på målstreken. Den siste store sjansen til Frigg kommer på frispark, hvor en Friggspiller får headet fra 8-9 meter og ballen går i en bue over Trude og lander på tverrliggeren, men nok en gang er vi først på returen og denne gang er det MariB som får avklart situasjonen.

Vi red stormen av og kunne få et lite pusterom før ekstraomgangene. Men de som trodde at Frigg skulle fortsette kjøret mot vårt mål tok feil. Vi justerte om til to spisser, og fikk umiddelbart låst av mye av det oppbyggende spillet til Frigg, samt at vi var to der fremme til å true og stresse Friggs forsvar.

Første ekstraomgang ble likevel en periode med stillingskrig og uten store målsjanser. I andre ekstraomgang derimot gikk vi ut med et pang. Vi fikk låst av Frigg langt oppe i banen, og fikk flere innkast opp mot Friggs hjørneflagg. Slik trykker vi også frem 1-0 når Sara mottar ballen feilvendt nede ved hjørneflagget. Og på litt typisk Saravis så vender hun bort forsvarer i ryggen, passerer ett par forsvarspillere til på vei mot målet, og fra ca. der femmeterstreken krysser dødlinja får hun lagt inn foran mål, der kommer først Maren på et fantastisk innløp og header ballen mot mål, fra undertegnedes vinkel ser det ut til at ballen er på vei utenfor stolpen, men så kommer MariS på løp nummer to og header ballen videre i mål. En herlig start på andre ekstraomgang, og 12-13 laange minutter ventet. Vi får en mulighet til å punktere kampen bare ett par minutter seinere. Sara vinner ballen ut til venstre for Friggs sekstenmeter, skjærer inn i banen og befinner seg plutselig alene midt foran mål. Men i stedet for å komme seg nærmere mål velger hun å fyre fra 16-17 meter og skuddet går over. Så i det 113 minutt så får vi dagens største nedtur. Vi var i ferd med å kontrollere kampen, trodde vi, men et innspill bak vårt forsvar blir spilt ut igjen til en Friggspiller som på volley fra 20 meter litt til venstre for sekstenmeterbuen, skrur ballen inn i motsatt kryss, via stolpen og inn. Det måtte faktisk en så fantastisk avslutning til i dag for å overliste Trude og vårt forsvar. Alle forberedte seg så på straffekonkurranse. Men vi skulle få en mulighet til, eller egentlig to muligheter. Vi passerte 119 minutter og et svakt tilbakespill fra en Friggforsvarer løpes opp av Sara som plutselig er alene med keeper. Keeper rykker ut, og Sara velger å runde keeper, men i det hun skal sette ballen i tomt bur kommer en Friggforsvarer til og får taklet til corner. Påfølgende corner ser ut til å være avklart, men vi vinner tilbake ballen på 20 meter, og MariS får muligheten til å skyte. Skuddet er hardt og har god retning, så god retning at en Friggforsvarer må løfte armen for å stoppe skuddet, dommeren ser det og blåser straffe. Vi har fått en bonusmulighet på overtid i andre ekstraomgang. På straffen er det ingen tvil, kaptein Maren Volden Snekvik setter den med største selvfølgelighet nede ved stolperoten, og vi hadde avgjort kampen. Det går enda to minutter før dommeren velger å avslutte dramaet, og det utløser selvfølgelig vanvittige jubelscener både blant, spillere, støtteapparat og tilreisende supportere.

Målscorere og keeper (Foto: Støtt Norsk Kvinnefotball)

En stor hyllest og takk til våre supportere (50-60 i tallet) som kjempet sin intense kamp på tribunen for å overdøve en ganske stor bataljon med Frigg-supportere. Vi er ganske sikker på at dette bidrar til at vi yter det lille ekstra utpå banen som gjør at kampen til slutt bikker vår vei.

Vi har hatt en fantastisk høstsesong, med en god progresjon i prestasjonene. I dag måtte vi ta frem vårt absolutt beste for å kunne vinne, og det var nok i særklasse årsbeste for vår del. Vi nyter godt av at vi har hatt god motstand i vår avdeling, og kampene mot Fortuna, Molde, Ørn og Herd har garantert bidratt til at vi har fått kamptrening på høyt nok nivå gjennom sesongen.  Vi har også en herlig evne til å stå kampene ut, og i dag skaper vi blant annet halvparten av våre åtte målsjanser i andre ekstraomgang. Vi mistet vår forsvarssjef Solfrid til Ørn midt i serieinnspurten, men det hullet har «søstrene» Borgen (Ingrid og Mari) definitivt lukket nå. Og sammen med resten av laget er de i stand til å forsvare seg mot veldig gode lag.

Nå venter to nye kvalikkamper mot Grand Bodø de to kommende helgene, på bortebane i Nordlandshallen neste helg og så returoppgjør hjemme uka etter (i skrivende stund ikke avklart om kampene går lørdag eller søndag). Det blir selvfølgelig enda et hakk opp, mot et lag som spilte i toppserien så seint som i fjor. Alt press er på Grand som er den soleklare favoritten, og vi kan gå til de kampene med senkende skuldre i visshet om at vi uansett har prestert en strålende sesong.